понеділок, 20 лютого 2023 р.

Віртуальна книжкова виставка до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні "Небесна Сотня в вирій полетіла..."

 

"Небесна Сотня в вирій полетіла..."

Небесна сотня білих журавлів,
Душа яких летить під небесами,
Ніхто із вас вмирати не хотів,
Хай вічна пам'ять лишиться за вами…
Пісний Б.

    Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні – 20 лютого встановлено указом Президента України з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави.
  Долучаючись до вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні? бібліотека Державного навчального закладу «Ужгородський центр професійно-технічної освіти» пропонує ознайомитись із віртуальною книжковою виставкою "Небесна Сотня в вирій полетіла...". В експозиції представлені документи з фондів бібліотеки, книги і публікації в журналах та збірниках розкажуть про тих, хто не побоявся куль і кийків, поклав своє життя за рідну Україну, показав всьому світові, що українці ніколи не стануть на коліна.
      Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»
     Тож, будьмо гідними пам’яті наших Героїв! Завдяки нашій згуртованості, незламності духу, над нашою Батьківщиною запанує мирне небо, а в наші домівки прийде радість, злагода та впевненість у завтрашньому дні!


Майдан ридав. А сотня в небо йшла,
Один за одним, наче янголята…
Боліли рани та вже не болять,
Жовто-блакитний стяг покрив їх тіло.
Один за одним шикувались в ряд,
Героїв сотня в небо полетіла…

 






Євромайдан : хроніка в новелах. – Брустурів : Дискурсус, 2014. – 216 с.

    До книжки увійшли кращі тексти, надіслані на конкурс «Новела по-українськи» від журналу «Країна». Згустки відчуттів, емоцій і сюжетів, які ми ще так добре пам’ятаємо і які варто ніколи не забувати.
Читати ці твори – наче зазирати людям у душі. Дізнаватися, що болить українцям. Деякі тексти наївні з мистецької точки зору, але вони –щирі, а щирість у сучасному мистецтві цінують побільше за барокові викрутаси чи модерні стичні експерименти. Це не збірка найтонших зразків літературної майстерності, хоча серед них є сильні тексти. Це радше щоденник, прозова хроніка, фрагменти, живий голос Майдану.



Майдан. (Р)еволюція духу : мисьтецько-культурологічний проект / автор і куратор проекту : Антін Мухарський. – Київ : Наш формат, 2014. – 312 с. : іл..

    Видання розраховане на коло читачів, яким цікава контраверсійна точка зору на українську історію, політику і культуру. Великий повно кольоровий альманах і книга – це калейдоскоп, в якому зібрані відверті й критичні погляди на Українську революцію 2013-14 рр., емоції без купюр і деталі, що залишились за кадром медіа.
Це все є частиною масштабного мистецько-культурологічного проекту, до якого також входить однойменний документальний фільм, присвячений подвигам рядових бійців, волонтерів, медиків і громадських активістів Майдану.
    Публічні інтелектуали, громадські діячі, філософи, історики, письменники, художники, герої й очевидці революційних днів української історії в щоденниках, есе й ексклюзивних інтерв’ю розповіли про темний і світлий бік Майдану, версії причин і наслідків, «білих плям» і таємничих збігів у подіях листопада-лютого 2014 року. Видавництво «Наш Формат» вже не вперше видає такий широкомасштабний і суспільно важливий для країни проект. Це видання створене для великої аудиторії і на те, що кожен з нас змінює картину світу, світлину, книгу, яку він бачить


Гук Н.
Євромайдан [звичайні герої] : [зб. розповідей] / Н. Гук. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 140 с.


    Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013-2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина – прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова «неможливо».



Рудневич Марко.
Я з Небесної Сотні : повість / М. Рудневич. Я из Небесной Сотни : повесть / М. Рудневич. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 194 с. – (Доросла серія). – Текст укр., рос. мовами.


    Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19–річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя – про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом–однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею – Макса зі Сміли...




Євромайдан: хроніка відчуттів [Текст]: [колекція есе] / [Тарас] Прохасько [та ін.]; [упоряд. Карп'юк В.]. - Брустурів : Дискурсус, 2014. - 151, [1]с. : фот.

    Колекція есе Тарас Прохаська, Іван Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука . Упорядником книги виступив письменник Василь Карп’юк. Подія Євромайдану і окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій з поглядів історичного, суспільного, культурного... Вже зараз звучить чимало думок і оцінок. Але на все свій час. Чи не найцікавіше після кожної історичної епохи - польові враження. Саме в них найдостовірніші і найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження не лише людей з досвідом, а й з умінням їх передавати. В кінці видання подано хронологію основних етапів Євромайдану (21.11.2013-22.02.2014). Подані події є вибраними серед тих, що відбувалися впродовж Євромайдану, і не претендують на вичерпність. Варта уваги і обкладинка, автором ідеї якої виступила Оксана Галушка. На фото дівчина із зав’язаними очима зашиває український прапор червоною ниткою.




Орлова Ю.
111 дней Майдана: Записки киевлянки / Пер. англ. С. Ціпка. – К.: Дуліби, 2014. – 144 с.


    Книга безпосередньої учасниці подій Майдану киянки Юлії Орлової – це синопсис історичних подій у Києві протягом трьох місяців кінця 2013 - початку 2014 року – день за днем, ніч за ніччю, ніяких фантазій – лише гола-голісінька правда. Це книга про київську протестну культуру, яка стала визначним явищем новітньої всесвітньої історії. Це книга про киян і про тих, хто солідаризувався з киянами, приїхав у Київ і став творцем і учасником Революції Гідності. Книга має вигляд щоденника, і справді, це підбірка Юлиних постів у мережі фейсбук. Тож окрім отимання доброї порції історичної правди без прикрас і фантазій, читач має змогу стати свідком народження нового літературного жанру, який видавництво "Дуліби" назвало як timeline-роман.



Сердюк О.М.
Україна. Хроніка подій: Від майдану – до АТО: Публіцистичні статті. – Київ: Видавництво ФОП Стебляк, 2015, - 340с.


    У публіцистичних статтях, які автор починав висвітлювати ще за Помаранчевого Майдану, як репетицію Євромайдану, посилаючись на історичний досвід та джерельну базу, він цілком переконливо довів, що народ має право на повстання, право мати та застосовувати зброю для захисту свого і Батьківщини. Гострі публіцистичні статті чергуються з ліричним відступом київських та волинських поетів про жертовність "Небесної Сотні". Вперше розкрито сакральне слово "Майдан", подвиг героїв революції Гідності, які мужньо протистоять окупантам в країні.




Цвід Антонія
Клич Майдану. Літопис самовидця. Поема
Соченко Марина
Обличчя Майдану. Живопис, графіка/Антонія Цвід, Марина Соченко. – К.: Український пріоритет, 2015. – 88с. іл.


    Обличчя Майдану - це обличчя видозміненого світу сучасності, відображені у душах і вчинках українців - людей, що вийшли на бій за своб свободу, за гідність своєї нації. Це обличчя народу, який із правіку був європейським, який дав світу свяне землеробство й відкрив дорогу до зів, яий показав зразок незламного духу в прагненні бути вільним. Цей альбом - це синтез живопису й поезії двох неймовірно талановитих і патріотичних жінок - активних учасниць революції - художниці Марини Соченко та поетеси Антонії Цвід. Саме тому він лунає потужним Кличем Майдану й стукає в наші серця крилами Небесної Сотні.


Цаплієнко А.
Книга змін: оповідання/Андрій Цаплієнко; перекл.. зрос. Ж.Куяви; передм.Д. Комарова. – Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2016. – 256с.:іл.


    У збірці оповідань відомого українського журналіста й письменника йдеться про війну, яка несподівано прийшла в Україну і змінила життя й свідомість мільйонів людей. Герої оповідань пов'язані складним павутинням особистих стосунків одне з одним і з автором. Вони разом з усією країною крокують дорогою змін - від застою до революції, від Майдану до війни. Історії, які трапляються з героями, видаються неймовірними, але це нова реальність, у якій треба навчитися виживати. Книга має всі шанси стати в майбутньому одним із літературних документів епохи, у якій нам випало жити.




Материнська молитва. Українки – героям Майдану: Поезії/Автори передмови. – Т. Череп-Пероганич, Ю.Пероганич: - Київ: Видавництво «Наш Формат», 2014. – 71с.

    У книзі зібрані поезії, присвячені захисникам України — героям Майдану, які були написані в період з листопада 2013 по січень 2014 року.
    Автори творів це і відомі поетеси, і звичайні жінки, яким болить доля рідної країни і доля тих, хто став на шлях боротьби за неї.
    З розвитком подій в Україні, які сколихнули не лише країну, а й увесь світ, для публікації на порталі "Жінка–УКРАЇНКА" почали надходити вірші, присвячені подіям на Майдані. Ці твори були написані саме жінками: матерями, сестрами, дружинами, доньками, нареченими тих, хто став на захист майбутнього України і її народу – світле, справедливе, європейське, мирне майбутнє.
    У цих віршах усе: материнська молитва, тривога, любов, хвилювання, віра, сподівання, біль... Спершу для їх розміщення ми створили на порталі окрему рубрику «Слово – зброя», а потім зрозуміли, що вірші повинні дійти до тих, кому вони присвячені, і дійти у друкованому вигляді.
На обкладинці – робота писанкарки Тетяни Коновал.

Інтернет ресурси:

Указ Президента України №69/2015 Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні
Небесна Сотня поіменно
Небесна сотня - Вікіпедія
Український інститут національної пам'яті: інформаційні матеріали до Дня Героїв Небесної Сотні
Національний меморіальний комплекс героїв Небесної Сотні - музей Революції Гідності: видання музею

Пропонуємо перегляд відео матеріалів на YouTube:

Небесна Сотня #Євромайданhttps://www.youtube.com/watch?v=uOSv2uQt2gg
Повний список героїв "Небесної сотні", що полягли за Українуhttps://www.youtube.com/watch?v=8DqWjAZ90f8
Павло Табаков - "Небесну Сотню, Господи, прийми"
(Музика - Павло Табаков Слова - Василь Фесюк. Аранжування - Роман Луговий)
https://www.youtube.com/watch?v=S9KzueUGilY
Небесна сотня. Зима, що нас змінилаhttps://www.youtube.com/watch?v=h6XQYnTcg28
Коктейлі Грушевського. Зима, що нас змінилаhttps://www.youtube.com/watch?v=lXfO10Pwz80
Перша смерть. Зима, що нас змінилаhttps://www.youtube.com/watch?v=StP-W75elJY
Пам'яті "Небесної Сотні"https://www.youtube.com/watch?v=juZQSb2Xbog
Пам'яті Небесної сотніhttps://www.youtube.com/watch?v=rS5RsBjNxxU
Фільм-реквієм «Небесна сотня в вирій полетіла...»https://www.youtube.com/watch?v=RtfYIoEmoIw






Немає коментарів:

Дописати коментар