середу, 20 березня 2024 р.

Поетичні читання «Поезія вільних людей»

  #тижденьпоезії2024


Ріки незмінно течуть додому

Ірина Шувалова


        В Україні вперше проходить Всеукраїнська інформаційно-просвітницька тематична акція «Національний тиждень читання. Тиждень поезії», мета якої – консолідувати українське
суспільство навколо читання як життєвої стратегії. Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому». Це про міцні зв’язки з батьківщиною, попри відстані. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це Україна!
        Бібліотека ДНЗ УЦПТО долучилася до Акції і разом із викладачами словесниками Мирославою Гроскопф, Світланою Дуран та здобувачами освіти провели поетичні читання під назвою «Поезія вільних людей». Під час заходу працівники бібліотеки ознайомили присутніх із книжковою виставкою «Поезія – це завжди неповторність..», на якій представлено збірки відомих українських поетів, творчий доробок поетів Закарпаття, а також поетичні твори сучасних українських авторів.


    
      

         
Поетичні читання розпочали з проникливого декламування учнів поезій Тараса Григоровича Шевченка, вірші якого, сьогодні, як ніколи є актуальними, та надихають українців на боротьбу з окупантом. Українська поезія з плином часу дарувала нам неймовірно талановитих поетів. Присутні натхненно зачитували вірші Павла Тичини, Володимира Сосюри, Василя Симоненка, Ліни Костенко, Сергія Жадана, Оксани Забужко та ін.


    

    «Національний тиждень читання. Тиждень поезії» - це гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

Немає коментарів:

Дописати коментар