пʼятниця, 10 березня 2023 р.

Тематична книжкова виставка «Гімн України – символ державної величі»

 

Є в нас пісня, що всіх об'єднала
Так примушує битись серця
Завмирати в єдинім пориві,
Щоб злилися думки й почуття.
Гімн Державний - урочиста пісня
ЇЇ кожен з дитинства співа,
В ньому б'ється душа українська,
Це історія наша жива.

В.М. Колісніченко
        
        Кожен народ має свої священні символи, до яких крім Прапора та Герба належить Гімн.
    10 березня в Україні відзначається День Державного Гімну, святкування якого затвердив Кабінет Міністрів України на засіданні 07 грудня 2021 року.
    10 березня для Дня Державного гімну був обраний як день, в який вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» в 1865 році в Перемишлі (Польща). Ним завершили концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Того ж року вірш уже був надрукований разом із нотами. Твір у виконанні українського оперного співака-тенора Модеста Менцинського був записаний на платівку в Кельнському відділенні «Грамофона» у жовтні 1910 р.
    Працівниками бібліотеки ДНЗ УЦПТО оформлено тематичну книжкову виставку «Гімн України – символ державної величі». Тут представлені книги, журнальні та газетні статті, що дають можливість детально вивчити шлях, який пройшов український Гімн від появи до свого утвердження. У пропонованих виданнях подається повний текст і ноти Державного Гімну України, інформація про життя і діяльність Михайла Вербицького та Павла Чубинського тощо.
    Сьогодні Державний Гімн «Ще не вмерла України і слава, і воля» звучить могутньо і гордо. У пісню-гімн втілена споконвічна мрія народу стати суверенним, здобути волю, у словах виражена незламна віра у відродження
    Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО визнав гімн України найкращим у світі (Best National Anthem in the World). До рейтингу увійшли національні гімни 193 країн. Гімн України посів перше місце. При цьому в розрахунок бралися чотири показники, за двома з яких український гімн отримав найвищий бал: милозвучність, гармонійне поєднання музичної та текстуальної частин. Високий бал також був за оригінальність музичного рішення і цілісність твору. Україна виявилася єдиною європейською країною в першій п’ятірці.країни.



Немає коментарів:

Дописати коментар